Copiii au dreptul la o viata calitativa .

 Wewi - Nothing Is Impossible - @n@ - Experience

Dedicat voua tuturor




Un stil de viaţă sănătos se referă la cateva aspecte esenţiale: o alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice, reducerea stresului şi stimularea intelectuală. Deşi sunt subiecte foarte largi de discuţie, mă voi rezuma în a puncta rapid elementele cheie ale fiecăruia.acă pe vremuri părinţii noştri ne răsfăţau dându-ne bomboane, între timp lucrurile s-au schimbat: pentru tot mai mulţi copii răsfăţul înseamnă unele fast-food, stat ore în şir în faţa televizorului, un nou joc pe telefon. Mă întreb ce impact va avea acest lucru în viitor asupra copiilor: nu cumva îi învăţăm că o viaţă bună este una în care stai, mănânci dulciuri şi te uiţi la televizor? Nu cumva le formăm obiceiuri nesănătoase şi un stil de viaţă sedentar? 

Oferă-i hrana potrivită pentru creier. Pentru ca creierul să se dezvolte şi să funcţioneze la nivel optim are nevoie de glucoză, acizi graşi de tipul Omega 3 şi antioxidanţi. Omega 3 se găseşte mai ales în peşte, nuci şi kiwi, iar antioxidanţii se găsesc din belşug în multe alimente printre care fructele de pădure, roşii, verdeţuri, stafide.

Oferă-i un meniu variat. Chiar dacă micuţul ar mânca numai cartofi prăjiţi şi dulciuri toată ziua, asigură-te că introduci în alimentaţia lui destule legume, fructe şi fibre. Se spune că ar fi bine ca fiecare mâncare să conţină legume de cât mai multe culori. Între mese nu uita de fructe, care să fie de asemenea cât mai variate şi să înlocuiască pe cât posibil dulciurile.

Fii atent la cât mănâncă. Cel mai mare risc al copiilor de astăzi nu este să fie subnutriţi, ci supra-ponderali. Cumpătarea, inclusiv în ceea ce priveşte mâncarea, este o valoare foarte preţioasă în ziua de azi, mai ales ca mass-media ne transmite în continuu ideea că este bine să ne îndeplinim toate poftele.

Fereşte-l de mâncare nesănătoasă. Alimentaţia sănătoasă înseamnă şi evitarea alimentelor toxice, saturate în grăsimi şi cu prea mult zahăr. Asta este o misiune foarte importantă însă destul de dificilă, având în vedere că micuţii sunt înconjuraţi de reclame atrăgătoare la dulciuri şi produse de fast-food şi inevitabil poftesc la ele.

Copilăria înseamnă o continuă mişcare. Copiii explorează lumea prin mişcare, se mişcă când se exprimă, îşi elimină tensiunile mişcându-se, fac jocuri dinamice. Totuşi, de multe ori nevoia lor de mişcare este îngrădită: la şcoală trebuie să stea ore întregi pe scaun, acasă nu au voie să alerge că deranjează vecinii, în parc nu au voie să alerge ca să nu se rănească. Şi atunci ce pot face ei cu energia fizică neconsumată, care se transformă într-o stare de tensiune psihică? Şi mai ales cum pot ei învăţa importanţa sportului şi a exerciţiilor fizice?

Redu timpul de stat în faţa televizorului, cu tableta sau telefonul...

Motiveaza-ti copilul sa faca mişcare zilnic.

Fiecare copil se naşte cu un potenţial intelectual care aşteaptă să fie dezvoltat. A-ţi stimula mental copilul înseamnă să îl faci să înveţe lucruri noi şi să îl ajuţi să se adapteze tot mai bine la situaţii provocatoare.Deci stimuleaza-l mental.Fiecare copil are nevoie de atenție, iar această nevoie poate fi împlinită în acele momente de interacţiune, când noi îi acordăm timp și interes, când ne implicăm în ceea ce face, respectându-i limitele și fără a fi intruzivi.

Faceţi activităţi cât mai diverse. Copilul are nevoie de sarcini de lucru care să îi stimuleze deopotrivă memoria, atenţia, limbajul, creativitatea, gândirea, dexteritatea. Propune-i deopotrivă jocuri de mişcare, exerciţii de memorare, activităţi care îi dezvoltă creativitatea, rezolvare de probleme şi exerciţii de vocabular.

Menţine-i curiozitatea trează. Plăcerea de a descoperi este motorul învăţării. Încurajează-l pe copil să pună întrebări, să iscodească, să exploreze cât mai multe domenii. Arată-i partea interesantă a fiecărui lucru şi pune-i întrebări care îl fac să gândească creativ. Dacă simţi că la şcoală informaţiile sunt predate într-o manieră plictisitoare, trezeşte-i acasă interesul faţă de lucrurile pe care le învaţă la şcoală.  

Dă-i de rezolvat sarcini concrete, practice. Dă-i copilului de rezolvat probleme concrete, dar care să nu îl depăşească. În căutarea de soluţii eficiente, el va fi stimulat să îşi pună în practică cunoştinţele, să gândească şi să testeze în realitate cunoştinţele teoretice. Învăţarea activă, realizată prin acţiune, este mult mai valoroasă decât învăţarea teoretică.

Copilul își dă seama cu ușurință dacă un adult este bine sau rău intenționat față de el, dacă este sincer sau fals. Așa că va reacționa ca atare. În funcție de modul în care alegem să relaționăm cu copilul, vom primi un răspuns pe măsură. Nu e oportun să îi impunem un tip de personalitate agreată de noi, ci să-l ajutăm să-și descopere singur personalitatea.Respectati-le personalitatea.

Copiii au nevoie să știe că-și pot exprima emoţiile, fără a fi pedepsiţi pentru ceea ce simt. Când noi oferim atenție emoţiilor copilului, îl facem să se simtă înțeles și acceptat. Modul în care alegem să ne exprimăm şi să ne manifestăm propriile emoţii are puterea de a influenţa şi de a modela felul în care copilul va putea să-și exteriorizeze emoţiile. Minimizând, ignorând sau ridiculizând emoțiile sau opiniile unui copil este resimțit de către acesta ca o respingere care dăunează relației dintre părinte și copil.

Așadar, este important ca părinții să afle care sunt nevoile copiilor și să le poată satisface, pentru ca cei mici să se dezvolte armonios și să aibă încredere în ei. E important să nu uităm că fiecare copil are dreptul de a fi tratat și respectat ca o ființă unică și valoroasă, cu propriile lui emotii, opinii, idei îngrijorări, dorințe și nevoi.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cunoaște-te mai bine pe tine ca să îi cunoști pe cei din jurul tău

GRADİNA MEA🌹🌵🌷🌸🪷🪻🌺🌻🌼🏵️💐💠